Fem cultura amb l’acolliment un projecte que aposta per acompanyar i millorar la integració de les famílies d’acollida, celebrar l’oportunitat personal i social que ofereix l’acolliment i encomanar l’entusiasme per aquest gest tan altruista.
I parlem d’encomanar perquè és imprescindible aconseguir més famílies d’acollida. Segons dades de la DGAIA uns 8.500 menors d’edat estan tutelats. Se’ls ha separat dels progenitors perquè s’ha constatat que a casa patien desatenció, negligència o violència. Uns 4.900 d’aquests infants (el 57,5% dels tutelats) viuen en centres, un dels percentatges més alts a tot l’Estat, i gairebé el doble de fa una dècada. Entre aquests, més de 200 són menors de sis anys, amb la qual cosa s’incompleix així la llei orgànica del 2015 i les directrius de l’ONU. A banda, més de 2.300 infants conviuen amb tiets o avis i 850 en família aliena, la xifra més baixa dels últims 10 anys.
L’aventura del projecte va començar amb una iniciativa personal de Gemma Julià (Cia La Prodigiosa) com a professional del teatre i recent mare d’acollida al 2016 amb la creació de l’espectacle Equilibris.
El projecte es consolida després de rebre el suport de la Fundació La Caixa i de l’ICAA (Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció) per portar a terme tallers de teatre per a famílies d’acollida i exhibir els espectacles resultants. D’aquesta manera neixen Compartint famílies (2017-2020) i Heroïnes (2020-2022). Al març del 2023 s’estrena Teixint vincles.
Els espectacles s’han representat fonamentalment en espais culturals de Catalunya i en instituts de secundària de Barcelona i L’Hospitalet del Llobregat. Les funcions sempre van seguides d’un debat o intercanvi amb el públic.
El procés de creació de cada un dels espectacles i les seves representacions han esdevingut un aprenentatge, una experiència alliberadora i amb efectes terapèutics tant per les famílies d’acollida i les extutelades que els representen com per les famílies i joves que hi han assistit com a públic.
Hem donat a conèixer aquesta mesura de protecció a la infància després d’un impacte emocional, des de la complicitat amb persones compromeses, que han viscut l’experiència i aposten per donar-la a conèixer. El teatre ha apropat l’acolliment com una vivència que s’encomana.
Amb el nou espectacle Teixint Vincles encetem una nova etapa. Apostem per una dramatúrgia i posada en escena creativa i versàtil. Un teixit d’accions escèniques o peces de petit format que poden ser independents unes de les altres.
A més de presentar l’espectacle en un teatre amb condicions tècniques podrem fàcilment adaptar-nos a qualsevol espai, durada, context i públic destinatari. I quan calgui, com per exemple en presentacions en l’àmbit educatiu, complementar el debat posterior amb altres propostes de participació.
Professionals:
Talleristes: Mariona Blanch
Espai escènic i vestuari: Jorgina Belda, Germans Castells, Joan Gimeno, Paula Ventura i Bruna Zidiotti
Espai sonor: Teresa Graell
Disseny gràfic i il·lustració: Maria Vidal
Disseny d’il·luminació: Miranda Callejón, Jaume Cañasveras, Gemma Abellán
Vídeo i fotografia: Anastasi Rinos, Xavi Siles, Mercè Pau
Ajuntaments: Arenys de Munt, Canet de Mar, Dosrius, Hospitalet del Llobregat, Lleida, Lliçà de Vall, Manresa, Mataró, Terrassa, Torroella de Montgrí
Centre Cívics i entitats (Barcelona): Centre Cultural Albareda, Can Clariana Cultural, Ateneu El Poblet, La Lleialtat Santsenca, Casa Orlandai, Centre Cívic Vilaflorida, Centre Cívic Guinardó, Casal de Barri Folch i Torres, Ca La Dona
Sales de teatre i festivals: Teatre La Vilella de Barcelona, Bilbioteca Jaume Fuster de Barcelona, Centre cultural La Bòbila i auditori Barradas de L’Hospitalet, Amics de les Arts de Terrassa, Teatre Kursaal de Manresa, Can Gassol de Mataró, Centre Moral d’Arenys de Munt, Associació Cultural Pro Odeon de Canet de Mar, El Centru de Canet de Mar, Espai Caixa Girona, Cine Petit de Torroella de Montgrí, Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida, Sala Inestable de València, Teatre de Lloseta de Mallorca, Teatre de Sarria de Lugo
Centres educatius: IES Can Vilumara de L’Hospitalet, IES Salvador Seguí de Barcelona, IES Severo Ochoa de L’Hospitalet, CFA Pegaso de Barcelona
Avís Legal | Cookies | Política de privacitat © 2023 Acollint la diversitat. Drets reservats